Asielzoekers sneller aan het werk

handen.jpg
CU_SGP_Logo
Door CU SGP Doetinchem op vrijdag 3 maart 2023

Asielzoekers sneller aan het werk

Gisterenavond dienden wij samen met D66 een motie in om uit te laten zoeken hoe we asielzoekers in Doetinchem sneller kunnen laten starten met taalles en werk.

Een motie... wat is dat? Zie hier een uitleg: filmpje

Een motie wordt vrij formeel opgesteld, want dat hoort nou eenmaal zo. In gewoon Nederlands: we hebben gevraagd of de wethouders uit willen gaan zoeken of en hoe we asielzoekers in Doetinchem sneller taallessen kunnen aanbieden. En voor de mensen die dat willen, ook werk. 

Sanneke benadrukte in haar toelichting in de gemeenteraad hoe belangrijk het voor een mens is om een zinvol bestaan te hebben. Asielzoekers zijn gevlucht en uiteindelijk in Nederland aangekomen. Het gaat hier nu niet om wat er landelijk gedaan moet worden aan de vluchtelingenstromen en hoe we de mensen het beste kunnen opvangen. Dat zijn landelijke zaken waar wij geen invloed op hebben. Waar we wel invloed op hebben, is hoe we de mensen die in onze gemeente worden geplaatst, een daginvulling kunnen geven. Landelijk zijn de richtlijnen streng, maar wij willen in Doetinchem een experiment gaan doen waarin samengewerkt wordt met Vluchtelingenwerk, het COA, Laborijn en werkgevers om te kijken of we mensen niet z.s.m. taalles kunnen geven en kunnen helpen bij het zoeken naar werk. 

Onlangs was Sanneke, samen met de gemeenteraad, in de crisisnoodopvang en sprak met mensen die niets liever willen dan een daginvulling. Op dit moment mogen ze niks en zitten ze maar te wachten... Terwijl de mensen die dat kunnen, een bijdrage willen leveren aan onze samenleving. Ook weten we dat hoe sneller iemand taallessen volgt, hoe sneller iemand ingeburgerd raakt. Daarnaast staan de werkgevers te springen om mensen, denk aan de horeca. 

Kortom: allemaal schakeltjes die er samen voor kunnen zorgen dat asielzoekers die moeten wachten op hun asielprocedure meer zingeving en regie krijgen in hun eigen leven! Daarom deze motie om uit te zoeken hoe we dat in Doetinchem voor elkaar kunnen gaan krijgen. De motie is aangenomen, dus het onderzoek gaat starten en daar zijn wij blij mee!