
Bijdrage bij Begroting voor 2025
"Toon Tellegen is waarschijnlijk bij velen van jullie bekend. Hij schrijft verhalen waarin dieren de hoofdrol spelen en die filosofisch van aard zijn. Een van zijn verhalen gaat over een eekhoorn en een slak. De eekhoorn en de slak leven elk in hun eigen wereld: de eekhoorn is snel en beweeglijk, terwijl de slak langzaam en bedachtzaam is."
Vervolg bijdrage Sanneke bij de Algemene Beschouwingen voor 2025:
In dit verhaal houdt de eekhoorn van zingen. Wanneer hij aan de slak een lied probeert te leren, blijkt dat de slak niet zomaar kan meezingen op de snelle wijs van de eekhoorn. De eekhoorn leert zich aan te passen aan het tempo van de slak en de slak ontdekt nieuwe dingen over zichzelf door het enthousiasme van de eekhoorn. Samen creëren ze daarmee een lied dat geen van beiden in zijn eentje had kunnen maken. Dit verhaal weerspiegelt de kracht van samenwerking. Door samen te werken en voorbij je eigen blikveld te kijken, ontstaat iets nieuws. Het kan ruimte scheppen voor nieuwe, waardevolle oplossingen en ideeën.
Dan naar de Begroting voor 2025. Het college laat, net als de jaren hiervoor, ambitie zien. 2036 blijft onze stip op de horizon en er wordt hierbij steeds meer integraal gekeken. Denk aan het fysieke en sociale spoor wat tezamen wordt opgepakt bij de woongemeenschap Naoberhoek in de Spoorzone. Maar ook de samenwerking met de provincie waar het gaat om het versnellen van de woningbouwprojecten. We zien uit naar de uitwerking en effecten van deze twee voorbeelden.
Er zijn binnen het programma Doetinchem 2036 nog meer zaken waar we als ChristenUnie-SGP naar uitkijken: de gebiedsuitwerking van het Hamburgerkwartier bijvoorbeeld en de uitvoering van de Mobiliteitsvisie. Op het gebied van woningbouw hoorden we bij de beeldvormende raad van de wethouder over de aandacht die uitgaat naar essentiële voorzieningen bij nieuwe woningbouwlocaties. Huisartsen, fysiotherapeuten etc. zijn van cruciaal belang als we als gemeente groeien. En dan niet alleen in de stad Doetinchem, maar juist ook in de dorpen Gaanderen en Wehl. Fijn dat dit samen met de diverse partners in de zorg besproken wordt en dat er gekeken wordt naar kansen om samen te werken. We zien daarom ook uit naar de Woonzorgvisie.
Van het programma Sociale en veerkrachtige samenleving noemde ik al de nieuwe woongemeenschap Naoberhoek. Als ChristenUnie-SGP zijn we echt trots op het feit dat ons college, ondanks het Haagse gehakketak, nog steeds de nek uitsteekt voor de statushouders die in overvolle azc’s zitten en maar niet aan hun leven in Nederland kunnen beginnen. Terwijl we deze week in de kranten lazen dat een vaste woonplek zo belangrijk is voor hun welzijn en inburgering! Pilot Snelle start voor asielzoekers in de Achterhoek.
In de beeldvormende raad stipte ik ook de buurtvaders en -moeders aan die in diverse steden in Nederland samenwerken met jongerenwerkers en de politie. In een gesprek met wethouder Hummelink heb ik er al over doorgepraat en we zijn blij dat hij dit voorbeeld in het achterhoofd zal houden. We hopen dat de structurele inbedding van een wijkverbinder bij Buurtplein een waardevolle aanvulling gaat zijn, naast de wijkregisseurs in onze gemeente. Daarnaast zijn we blij dat de experimenteerruimte met jongerenwerkers bij Buurtplein nu structureel wordt geborgd.
Verder hebben we als ChristenUnie-SGP aangedrongen op samenwerking met het maatschappelijk middenveld, waaronder ook bijv. de kerken. We zijn daarom heel erg blij dat het nieuwe beleidskader Sociaal Domein daar volop aandacht aan besteed. Gezondheid is een complex thema en de beweging gaat van zorg naar preventie en daar hebben we elkaar voor nodig. Het beleidskader is een mooi voorbeeld van een overstijgende kijk op kansrijk, gezond en normaal leven. Noem het een mooi nieuw lied, om met de eekhoorn en de slak te spreken.
Als laatste noem ik het Doorbraakteam (maar daar is al veel over gezegd); wij zijn blij dat de gemeente hiermee gaat werken. Dit is ook zo’n voorbeeld van: voorbij het eigen blikveld kijken om met oplossingen te komen!
In het programma Aantrekkelijke, gezonde en duurzame leefomgeving komen ook meerdere dingen samen. Ik noem hierbij de Rondkomers en het Integraal Huisvestingsplan. Officieel horen zij bij het programma hiervoor, maar ik link het graag aan het onderwerp ‘gezonde leefomgeving’. Het college benoemt bij de Rondkomers namelijk de wijkgerichte aanpak. We weten ondertussen allemaal dat er vele factoren van invloed zijn op gezondheid en daarom is het essentieel om per wijk of dorp te kijken wat nodig is en gericht te investeren. We hebben dit jaar ook het IHP voor onze scholen vastgesteld en dat is heel positief. Het gaat echter ook om de leefomgeving van mensen als er een nieuwe school in je buurt gebouwd wordt. Laten we daar alert op blijven. En daarnaast blijven kijken naar koppelkansen met de leefomgeving. Denk aan een huiskamer voor de buurt, een locatie voor een huisarts etc. etc.
Dan over naar het weer. Afgelopen weken is de invloed van het weer op onze leefomgeving veel in het nieuws. Ik denk bijv. aan Spanje. Ik las in de Begroting dat we in 2025 aan de slag gaan met diverse onderwerpen binnen klimaatadaptatie, zoals hittestress en wateroverlast. Ook zetten we steeds meer stappen in de richting van een circulaire economie. Naast de acties op deze gebieden, vragen we het college ook om aandacht te hebben voor het algemeen informeren van onze inwoners. Zijn we als inwoners voldoende voorbereid op noodscenario’s bij wateroverlast of hitte bijvoorbeeld?
Als laatste komen we aan bij de Organisatie en financiën. Het college van Doetinchem presenteert weer een begroting die sluitend is. Een hele prestatie in deze tijd. Net zo’n prestatie is het binnenhalen van Koningsdag. Dat het maar een mooi feest mag worden voor iedereen en we wensen de organisatie heel veel succes!
Als ChristenUnie-SGP hebben we het college bij de Perspectiefnota opgeroepen om met incidenteel geld structurele ruimte te creëren. We komen daarmee bij ons laatste punt. Onze algemene reserve bevat momenteel voldoende middelen, maar deze middelen kunnen niet structureel worden ingezet. In het verleden kende onze gemeente het zogenaamde ‘Doetinchemmer olie’ fonds. Met incidenteel geld werden enkele initiatieven gefinancierd met een structurele impact op de buurt. Daarnaast zag onze fractie dat het college van Winterswijk bij de Begroting van 2025 een voorstel heeft gedaan om eenmalig geld vrij te maken voor de cofinanciering van initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid. We zijn benieuwd naar de ervaringen met het ‘Doetinchemmer olie’ fonds en de bestemmingsreserve ‘Lokale initiatieven’ van de gemeente Winterswijk. We vragen daarom het college om dit verder uit te zoeken en hier uiterlijk bij de Perspectiefnota van 2025 op terug te komen.
Voorzitter, ik rond af. Het verhaal van de eekhoorn en de slak draait om het vermogen om verder te kijken dan je eigen neus lang is. Voorbij je eigen slakkenhuis te kijken. Door samen te werken komen we tot nieuwe oplossingen. Laten we in deze tijden op zoek blijven naar wat ons samenbindt, laten we blijven zoeken naar een gezamenlijk nieuw lied!
We wensen de raad en het college daar Gods zegen bij. Dank u wel.